Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Άγαλμα το παπούτσι που πέταξαν στον Μπους

Το πιο διάσημο παπούτσι του κόσμου, αυτό που πέταξε ο Ιρακινός δημοσιογράφος, Μουνταζέρ Αλ Ζαϊντί, στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έγινε και άγαλμα.
Ο γλύπτης Λάιθ αλ Αμάρι κατασκεύασε το τεράστιο παπούτσι από φάιμπεργκλας και χαλκό, προς τιμή της περηφάνιας των συμπατριωτών του. Το άγαλμα εκτίθεται στο Τικρίτ, στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν και έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.
Το βίντεο με τη ρίψη των επίμαχων παπουτσιών στον Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που ήταν αγορασμένα από την Ομόνοια, έκανε το γύρο του κόσμου. Προκάλεσε διαδηλώσεις και έδωσε τροφή για σάτιρα σε εκπομπές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.Στο κάτω μέρος του αγάλματος, υπάρχει και ένα ποίημα προς τιμή του τολμηρού δημοσιογράφου, ο οποίος αναμένει να δικαστεί για επίθεση εναντίον ξένου ηγέτη. Για την περηφάνια τους. Εμείς φίλε μου ούτε κουβέντα για την δική μας περηφάνια, ούτε λέξη για τους Ηρωές μας που απο βλακεία των ανωτέρων τους και επικίνδυνη μαλακία των πολιτικών έχασαν την ζωή τους.Ναι ρε φίλε μου πώς να το κάνουμε και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι τη σημαία δεν την παίρνει ξαφνικά κανένας αέρας και ότι ειδικά για την τιμή της συγκεκριμένης σημαίας έχουν δώσει την ζωή τους πολλοί Έλληνες και είναι έτοιμοι να την ξαναδώσουν κι άλλοι αν χρειαστεί.
Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!